Etusivu -> Mielipiteitä & kannanottoja

Mielipiteitä & kannanottoja

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.8. tulin valituksi Tampereen Veden johtokunnan varajäseneksi.
Kiitän luottamuksesta!

—————————

EU:n tukipaketti

EU:n elvyttävä tukipaketti näyttää vaativan kahden kolmasosan enemmistön eduskunnassa tullakseen hyväksytyksi. Tämä ei ole mikään ihme. Ihme olisi jos noin vain voitaisiin laittaa suomalaiset maksumiehiksi toisten veloista. Tavoite auttaa toisia oman tilanteen parantamiseksi on ajatuksena hieno, mutta käytännössä tuskin toteutuu. Jaettavat rahat katoavat varmasti sen kummemmin jälkiä jättämättä. Ja jos jostain syystä esimerkiksi Italia saisi uudistettua järjestelmäänsä, vahvistuisi sen kilpailuasema entisestään Suomeen verrattuna. Italia on kaikesta huolimatta asukkaineen vauras ja teollistunut maa, vaikka sisäisiä eroja on, kuten Suomessakin. Monet tunnusluvut ovat parempia kuin Suomessa.

Herää kysymys, millä perusteilla Italia ja Espanja saisivat asiansa nyt kuntoon, kun Italiankin ongelmat ovat peräisin jo 80-luvulta eikä kohennusta ole tapahtunut. Vanhat rakenteet nielaisevat rahat, ennen kuin uudet ovat pystyssä. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Tietenkin meppien mielestä olisi perin hankalaa, jos Suomi torppaisi hankkeen. Kukapa tykkäisi olla työpaikalla, jossa muut kiukuttelevat. Myös EU kertoi tykkäävänsä huonoa, jos hanke torpataan. Imagohaitta olisi kuulemma merkittävä.

Ennusteiden mukaan talouskasvu on hetken kuluttua vauhdikasta, niin maailmalla kuin Suomessakin. Pärjäisimme hyvin, jos oma kilpailukykymme olisi kunnossa. Näin ei kuitenkaan ole. Meillä rakenteellisia muutoksia ei ole saatu aikaan kahdessakymmenessäkään vuodessa. Jospa etelän maat vuorostaan auttavat meitä tässä asiassa. Tuntuu, että on helpompi odottaa muiden kohentavat tilannetta kuin ryhtyä itse toimeen.

On mielenkiintoista nähdä, mihin tämä tukipaketti-kokeilu johtaa. Perimmäinen syy kun ongelmiin ovat valtavat velat, joiden aiheuttaman ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan lisää lainaa. Mitäs sitten tehdään kun mikään valtio ei enää saa velkaa millään järkevällä korolla. Hyvää on se, että kansantaloustieteilijöillä on loistava tilaisuus kehittää uusia teorioita tilanteen ratkaisemiseksi.